Košík
Počet: 0 KS
Cena: 0,00

Eshop pre menej odpadu...

KATEGÓRIE

Ako správne kompostovať? Čo patrí a nepatrí do kompostéra?

PRIDANÉ: 08.03.2017 • ZOBRAZENÉ: 4384X

Zrelý kompost. Beh na dlhú trať, alebo otázka niekoľkých mesiacov? Článok o tom, ako vyrobiť kvalitný kompost v priebehu niekoľkých mesiacov.

Tu nájdete všetky odpovede na otázky správneho kompostovania

Starostlivosť o záhradu so sebou počas roka prináša množstvo zeleného záhradného  odpadu. Často sa stáva, že ho obyvatelia vyhadzujú do kontajnera, iní ho spaľujú a znepríjemňujú tak život susedom v okolí. Ak nám záleží na prírode a životnom prostredí, je tu jednoduchý a overený spôsob na správne využitie odpadu: premeniť ho na kvalitné hnojivo. A vtedy je reč o kompostovaní.

Vyrobiť kvalitný kompost v priebehu niekoľkých mesiacov nie je nemožné. Dôležité je, aby mali užitočné baktérie a pôdne organizmy pre svoj život vhodné podmienky. Pre urýchlenie rozkladu zeleného odpadu je dôležitý správny výber kompostéra. Viac k tejto téme sa dozviete v našom článku Ako si vybrať správny záhradný kompostér. Jeho výhodou je ochrana biomasy pred nástrahami počasia. Počas dažďa bráni vyplavovaniu živín, a naopak, v teplých a veterných dňoch zabraňuje vysychaniu kompostu.

 

ČO PATRÍ A ČO NEPATRÍ DO KOMPOSTÉRA

Do kvalitného kompostu môžete pridať skoro všetky organické odpady z dvora, záhrady aj domácnosti. Ideálna je čo najrôznorodejšia zmes materiálov

Čo patrí do kompostu:

všetok záhradný odpad ako: tráva, lístie (POZOR: s orechovým lístím radšej opatrne, viac o tom ako kompostovať lístie nájdete v našom článku Kompostovanie na jeseň a príprava kompostu na zimu), seno, slama, burina, piliny, drevná štiepka, hlina, odrezky z viniča, VYCHLADNUTÝ popol a uhlie z dreva

Naše tipy na uľahčenie kompostovania:

Ak máte na jeden krát napríklad veľa pokosenej trávy, lístia alebo štiepky, môžete kompostovanie urýchliť našim urýchľovačom kompostu , ktorý tvorí zmes mikrobiologických kultúr a enzýmov ekologicky rozkladajúcich všetok organický odpad rastlinného pôvodu. Výrazne urýchľuje rozklad čerstvých kompostov a vysokých záhonov. 

Ak sa vám stane, že odpadu máte toľko, že sami ho nedokážete skompostovať a nezmestí sa do kompostéra - možete váš záhradný odpad uskladniť v našich kompostovateľných vreciach 70l až 240l a neskôr kompostér doplniť alebo jednoducho zaniesť do zberného dvora a vyhodiť rovno s vrecom, ktoré je schopné sa rozložiť spolu s bioodpadom.

 

kuchynský odpad: káva, čajové vrecúška, podrvené škrupiny z vajec, bioodpad z kuchyňe (šupky zo zeleniny a ovocia - aj citrusové plody), papierové vreckovky, podrvené orechové škrupiny atď. Zvyšky varených jedál sa odporúča dávať len v malých množstvách. Zmiešajte ich s väčším množstvom suchého materiálu. 

Náš tip: Je veľmi praktické a pohodlné, ak si v kuchyni zavediete košík na bioodpad s kompostovateľnými sáčkami. Keď košík naplníte, jednoducho vyberiete bioodpad aj so sáčkom a hodíte do vášho záhradného kompostéra.

Do kompostéra môžete dávať aj trus bylinožravých zvierat ( POZOR: takže žiadne psie a mačacie výkaly nesmú ísť do kompostu) znehodnotili by ho.

 

Náš tip: Ak máte veľa katrónových krabíc (nefarbených), nastrihajte alebo narežte ich do kompostu na malé kúsky. Tvoria ideálnu hnedú zložku kompostu ak napríklad práve vysypete do kompostu veľa pokosenej trávy, ktorá tvorí zelenú zložku. Takéto vyváženie a premiešanie zložiek zabezpečí rýchlejšie a kvalitnejšie kompostovanie.

Čo nepatrí do kompostu: zvyšky mäsa, ryby, mliečne výrobky, sklo, plasty, kovy, textil, piliny z drevotriesky, uhynuté zvieratá, chemicky ošetrené zvyšky, trus mäsožravých zvierat atď. 

Dôležitá je čo najjemnejšia štruktúra materiálu. Výdatne vám pomôže kosačka so zberným košom, ktorá dokáže rozdrobiť aj popadané lístie a taktiež záhradný štiepkovač na odrezané konáre zo stromov a kríkov.

Pri domácom kompostovaní neexistujú takmer žiadne legislatívne obmedzenia. Pri zakladaní kompostu odporúčame zohľadniť niektoré zásady a pravidlá overené v praxi.

 

KAM UMIESTNIŤ KOMPOSTÉR

jednonznačne na vašom pozemku alebo ak nie, musíte mať súhlas majiteľa pozemku

nemal by byť v blízkosti zdroja pitnej vody ani v záplavovom území

Musí byť v kontakte s pôdou: pre zlepšenie prístupu mikroorganizmov a pôdnych organizmov ku kompostovanému materiálu je potrebné zabezpečiť priamy kontakt so zemou. Takže ak hľadáte kompostér s dnom, vaše hľadanie je zbytočné.

pre vaše pohodlie a efektivitu odporúčame, aby nebol vzdialený od zdroja biologického odpadu a prístup k nemu bol pohodlný aj za daždivého počasia

nemal by byť vystavený celodennému priamemu slnku, lepší je polotieň niekde pod stromom alebo miesto kde viete, že počas dňa slniečko nedovidí

okolo kompostéra si nechajte dostatočný priestor na možnosť manipulácie s náradím a následné vyberanie kompostu

 

ZÁKLADNĚ PODMIENKY KOMPOSTOVANIA

Pravidlom úspešného priebehu  kompostovania je rôznorodá skladba materiálov, optimálna vlhkosť a dostatok vzduchu.

1.     Veľkosť a skladba materiálov
Pri  ťažšie rozložiteľných materiáloch (uhlíkatých), ako sú drevo, tvrdšie časti zeleniny či stonky starších rastlín platí základné pravidlo, že čím sú častice menšie, tým rýchlejšie sa skompostujú. Ideálne je využiť záhradný drvič. Mäkké šťavnaté materiály (dusíkaté) ako hnoj, pokosená tráva, kuchynský bioodpad sú ľahko rozložiteľné, preto je potrebné ich zmenšovať. Dobrý rozklad  zabezpečí vyvážené miešanie materiálov. Platí, že dusíkaté materiály musíme zmiešavať s uhlíkatými a ich objemový pomer by sa mal približovať k 1:1.

 

2.     Prístup vzduchu a vody
Užitočné baktérie a pôdne organizmy, ktoré sa starajú o rozklad zeleného odpadu potrebujú okrem živín aj neustály prísun vzduchu a dostatok vlhkosti. Ak im dokážete zabezpečiť vyváženú kombináciu, začnú sa množiť rýchlym tempom. Aj tu platí  že, čím menšie častice odpadu do kompostu dáte, tým sa skôr skompostujú. Platí však aj pravidlo, že čím sú častice menšie, tým je medzi nimi menej dutiniek, kde sa môže udržať vzduch. Bez neho kompost iba hnije a zapácha. Preto je potrebné masu z času na čas prevzdušniť pomocou aerátora prekopávača kompostu ako je vidno na obrázku.

3.    Správna vlhkosť
Ďalšou podmienkou dobrého kompostovania je správna vlhkosť. Nedostatok vlhkosti spomaľuje až zastavuje proces rozkladu, naopak nadmerná vlhkosť spôsobuje nežiadúci hnilobný proces. Do uzavretého kompostéra sa bez vašej pomoci voda nedostane, preto je dôležité správnu vlhkosť kontrolovať a v prípade potreby ju doplniť poliatím, prípadne znížiť pridaním suchých materiálov. Správnu vlhkosť možno zistiť iba rukou. Ak z materiálu vytlačíte iba niekoľko kvapiek - je všetko v poriadku.

KEDY JE KOMPOST ZRELÝ?

Vyzretý kompost má hnedú až tmavohnedú farbu, drobnohrudkovitú štruktúru, nezapácha, ale vonia ako lesná pôda. 

O zrelosti kompostu sa môžete presvedčiť jednoduchým testom klíčivosti. Do nádobky s vlhkým preosiatym kompostom vysejte semienka žeruchy siatej, a ak počas týždňa väčšina semien vyklíči, môžete kompost použiť v záhrade.

Kompostovanie s radosťou!

Autor: Ing. Nina Oravcová

Online formulár >>
Phone Alt Text +421 2/ 38121922
 
 
Nezabudli ste na niečo?